Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
11 genveje til gratis magnetiske billeder, du må bruge

11 genveje til gratis magnetiske billeder, du må bruge

Som online kommunikatør på budget, er du altid på udkig efter nye gode billeder. Men hvad må du bruge og hvad kan du få?

Du må desværre ikke blot Google “sejr” og bruge det første billede som du finder. Billeder anses juridisk som kunstværker, der beskyttes af ophavsretsloven. Loven siger:

§ 2. Ophavsretten medfører, med de i denne lov angivne indskrænkninger, eneret til at råde over værket ved at fremstille eksemplarer af det og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden i oprindelig eller ændret skikkelse, i oversættelse, omarbejdelse i anden litteratur- eller kunstart eller i anden teknik.

Hvad betyder det? At du ikke må bruge billeder, uden de explicit fortæller dig, at du må. Det er altså ikke nok, at der ingen copyright tekst står. Vi har samlet vores bedste ressourser for at finde lækre gratis billeder herunder.

Spørg ophavsmanden.

Har du fundet et billede, der fortæller den helt rigtige historie eller excemplificerer din pointe perfekt? Så spørg ejeren ad om du må bruge det. Skriv en kort mail, hvor du fortæller om dit gode formål, og spørg om han vil hjælp dig igennem at lade dig bruge hans billede.

Søg korrekt på google

Brug avanceret søgning til at søge efter billeder til fri afbenyttelse.

Brug googles avancerede søgning

5 gratis tjenester

Der er mange steder på nettet hvor du kan finde billeder du har lov til at bruge. Du skal dog være opmærksom på, at nogle steder er det et krav, at du refererer til ophavsmanden. Her er en liste over vores favoritter:

 1. Photo Pin Her kan du søge på Flickr bileder du har ret til at bruge. Mange interessante bud, men det kan godt tage lang tid at finde et match.
 2. Picjumbo Ingen søgefunktion, men kategoriserede.
 3. Pattern library Udelukkende mønstre, du kan bruge til baggrunde, infographics og lignende.
 4. IM Creater Ingen søgefunktion, men kategoriserede.
 5. Free Images Søgefunktion og kategorier. Blandet kvalitet.

6 billedlækkerier til indbakke

Der findes flere projekter der søger at give dig rigtig gode billeder gratis. Ulempen er, at du ikke ved hvad du får og du ikke kan søge i dem. Skriv dig derfor op hurtigst muligt.

 1. Little Visuals
 2. Unsplash
 3. Death to the Stock Photo
 4. Gratisography – Arkivet kan bladres i online. Du tilmelder dig nederst på siden.
 5. Jay Mantri – 7 nye billeder hver torsdag. Tilmelding kan ske nederst på brev iconet.
 6. Public Domain Archive – Billeder hver uge. Tilmelding nedesrt på siden.

Gode råd

Selv med disse tjenester kan det godt tage lang tid at finde det helt rigtige billede. Overvej derfor altid disse ting:

 1. Kan du få en anden til at finde billedet? Dette er en oplagt opgave at udelegere. Hvis du allerede har skrevet materialet som billedet skal bruges til, så kan enhver sidde og bladre efter et godt billede.
 2. Kan du få nogen til at tage det selv? Undervurder ikke hvor meget det betyder at billedet indeholde genkendelige elementer for din målgruppe. Kendte ansigter, steder og begivenheder er vigtigere end stockphoto kvalitet. Faktisk kan stock photo billeder virke distancerende fordi personerne tydeligvis ikke hører til jeres organisation.
 3. Kan du betale lidt for billedet? Har du råd, så får du altså klart bedre billeder hvis du vil hoste lidt op.

Har du selv en favoritmåde at finde gode billeder på?
del dem med os på vores facebook side.

Billed af anieto2k

Stephans værktøjskasse har altid bestået af digitale hammere og kommunikative søm. Hans bidrag til det nødhjælpsarbejde og kirkelige projekter han deltager i, er derfor oftest digital kommunikation.

stephan@flowtwo.com